Sağlık çalışanına ihtiyaç artıyor!
04 Ekim 2016, Salı

Elazığ Sağlık-Sen Başkanı Mehmet Karataş, Ülke nüfusu her geçen gün arttığından sağlığa olan ihtiyacında artacağını söyledi

Elazığ Sağlık-Sen Başkanı Mehmet Karataş, sağlık çalışanlarını sorunları ile ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

Sağlık alanında birçok kazanım elde edildiğini belirten Karataş, “Sağlık-Sen 250 bin sağlık çalışanın üye olduğu genel yetkili bir sendikadır. Sendikacılığı ikiye ayırıyoruz. Bizden önceki dönem ve bizden sonraki dönem olmak üzere. Bundan yedi yıl önce sendikacılık yaparak sağlık ve sosyal hizmet çalışanları adına hiçbir kazanım elde edilmezken 2009 yılında genel yetkili olan Sağlık-Sen bugüne kadar doksan tane kazanıma imza atmıştır. Bunlar yeterli mi? Tabi ki de değil. Bizler özelde sağlık ve sosyal hizmet alanında çalışanlarının menfaatlerinin korunması için mücadele ederken genelde de ülkenin ve insanlığın kurtuluşu adına ne gibi katkılar sunabiliriz bunun gayreti içindeyiz” dedi.

 

‘DÖNER SERMAYE DAĞILIMINDAKİ ADALETSİZLİK DÜZELTİLMELİ’

Sağlık çalışanlarına döner sermayeden ücretin adaletsiz bir şekilde dağıtıldığını iddia eden Karataş, “Sağlıkçılar öz veriyle çalışan kutsal ve ulvi bir meslek icra etmektedirler. 7/24 kesintisiz hizmet veren bir başka devlet memuru bulamazsınız. Bu arkadaşlarımız yeri geldiği zaman kendi sağlığını ikinci plana alabilen arkadaşlarımızdır. Sağlık çalışanlarımızın sahada yaşadıkları en büyük sıkıntı döner sermaye dağılımındaki adaletsizliktir. Özellikle performansa dayalı ek ödeme sisteminin miladının doldu. Sağlık çalışanlarına dağıtılan döner sermayenin adil ve eşit bir şekilde hekim dışı çalışanları da mutlu ve tatmin edilebilecek ücret dağılımını görmek istiyoruz. 2002 yılında 65 milyon olan ülke nüfusu en son açıklanan verilere göre 79 milyona ulaşmıştır. Yaşlı nüfus yaşam süresinin uzamasına bağlı olarak nüfus oranı artmıştır. Dolayısıyla sağlık hizmetine olan ihtiyaçta sürekli bir artış söz konusudur. Sağlık hizmetine başvurunun sekize çıkmış olması bunun en açık göstergesidir” şeklinde konuştu.

 

‘SAĞLIK ALANINDA BİRÇOK REFORM YAPILDI’

Hükümetin sağlık alanında birçok reform yaptığını dile getiren Karataş, “Ülkemizde nitelikli bir sağlık hizmetinin sunulabilmesi için her branştan yeterli sayıda sağlık personelinin istihdam edilmesi gereklidir. 2002 yılına bakıldığında hükümet tarafından başlatılan sağlıkta dönüşüm hizmeti var. Sağlıkta dönüşüm hizmetini iki şekilde ele alabiliriz. Biri hizmet alan kesim üzerine biri de hizmet veren kesim üzerine. Hizmet alan kesim üzerinden değerlendirdiğimizde gerçekten 2002 yılında yapılan hizmete bakıldığında hizmet alan kesim olan hastalar açısından Cumhuriyet tarihine adeta altın harflerle yazdıracak kazanımlar elde edilmiştir. Sağlık kurumlarının fiziki yapıları, muayenehanelerin kapatılması, eczanedeki ilaç kuyruklarının sona ermesi ve insanların çok rahat bir şekilde sağlık hizmetine ulaşması gibi sağlık alanında reformlar yapılmıştır” dedi.

 

‘PERSONEL AÇIĞIMIZ VAR!’

Sağlık alanında çalışan personelin yeterli sayıda olmadığın belirten Karataş, “Sağlık çalışanları için çok fazla bir hizmet yapılmamıştır. Tabi ki gönül isterdi ki tüm sağlık çalışanları insanoğluna yaraşır hak ettikleri ücreti alabilsinler. Ve bu ücretle yaşamlarını idama ettirebilsinler. Kamuoyunda şöyle bir algı var sağlık çalışanlarının maaşları çok yüksek diye aslında bakıldığında durum böyle değil. Bizim dönemimizde hayata geçirilen ek ödeme olmasaydı.  Bugün sağlık çalışanlarının ortalama maaşları 2 bin ve 2 bin 500 arasında bir rakam olacaktı. 7/24 çalışan bir sağlık çalışanı için çok büyük bir para değil. Sağlıkta başvurunun sekize çıktığını görüyoruz. Ama aynı oranda sağlık personel istihdamında bu açıyı göremiyoruz. Ülke nüfusu artıyor ve insanların sağlığa olan talepleri de artıyor. Ancak kurumlarımızdaki sağlık çalışanlarının sayısının bir türlü arttıramıyoruz. Dolayısıyla hükümetin bu konuda ciddi bir istihdam politikası belirleyerek bir an önce gerek hemşire açığı gerek hekim açığı gerekse diğer sağlık personelinin açığını kapatması gerekiyor. Avrupa ülkeleriyle ülkemizi değerlendirdiğimizde yüzde 70 gibi bir sağlık personeli eksiğimiz var” şeklinde konuştu.

 

‘KÖTÜ SONUÇLAR ORTAYA ÇIKABİLİR’

Karataş, sağlık alanında yeterli sayıda personel istidam edilmezse bir çok sorunun ortaya çıkacağını kaydetti: “Yeterli düzeyde personel istihdam edilmediği taktir de sağlık hizmeti alan ve sağlık hizmeti veren kişiler arasında arzu edilmeyen kötü sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Hepimizin malumu olduğu üzere sağlık hizmeti 24 saat kesintisiz sunulan ve en üst düzeyde konsantre olunması gereken bir hizmettir. Her tedavi hasta için ön görülemeyen ve telafisi olmayan riski içerdiği için sağlık çalışanı için de vicdan azabı çekmek ve tazminat ödemek, memuriyetten çıkarmak gibi sonuçlar doğurabiliyor.”

PAYLAŞ :