TEMSİLCİLER TOPLANTISI...
16 Ocak 2016, Cumartesi

Türkiye’yi bölmek için, parçalamak için, zayıf düşürmek ve bitirmek için eli kanlı terör örgütünün şerefsizce, haysiyetsizce, pervasızca ortaya çıktığı, harekete geçtiği şu günlerde bu cennet vatan için kendini feda etmiş, şehit olmuş polisimizi, askerimizi, gencecik fidanlarımızı rahmet ve minnetle anıyorum.

 

Türkiye’nin demokraside, hak ve özgürlüklerde geldiği yer itibarıyla farklı görüşlere, düşüncelere, bunların ifade edilmesine elbette ki saygı duyuyoruz. Ancak terör örgütü adına elinize silah alıp kurşun sıkmanızla, onup yazılı, sözlü propagandasını yapmanız arasında hiçbir fark yoktur. Bunun düşünce ve ifade özgürlüğüyle bir ilgisi olabilir mi? Bu cennet vatan uğruna verdiğimiz şehitlerin kemiklerini sızlatmaya kimin ne hakkı olabilir? Bu ülkenin, bu vatanın birliğine, beraberliğine karşı olan herkes bilsin ki, Sağlık-Sen olarak sizlerin karşısındayız. Sizler bu anlamda bu kokuşmuş zihniyetinizle bizim karşımızdasınız. Biz lazı, çerkezi,Türkü, kürdü, arnavutu, arabı ile tek vücut olma, tek millet olmanın gayreti içerisindeyiz. Yani 78 milyon olarak tek millet… Tek bayrak peşindeyiz, bu ülkede ikinci bir bayrak asla ve asla dalgalandırılamaz.

 

Bu duygu ve düşüncelerle Diyarbakır’da, Şırnak’ta, Hakkari’de canlarını dişine takan; Türkiye’nin birçok bölgesinden oralara hizmet etmeye giden gerek UMKECİ, gerek hekim gerek ATT,gerek HEMŞİRE, kısacası tüm fedakar cefakar sağlık çalışanlarımıza da selam olsun diyorum.

 

Değerli Dostlar;

Bu yıl yapılan ve 2016-2017 yıllarını kapsayan 3. Dönem toplu sözleşmede en fazla kazanım sağlık ve sosyal hizmet kolunda oldu. Hizmet kolumuzdaki bu kazanımların Genel Yetkili Sendikamız Sağlık-Sen tarafından elde edilmesinden dolayı öncelikle Genel Başkanıma ve Genel Merkezimize, elbette ki sendikal mücadelede bir destan yazan Sağlık-senimizin güzide teşkilatlarına ve siz değerli işyeri temsilcilerime teşekkürlerimi sunuyorum.

 

Gece gündüz demeden ter döken çalışanlar olarak mutluyuz. Sağlık çalışanlarına yıpranma payı verilmesi için toplu sözleşmede bilim kurulu oluşturulması kararının aldırılmasından memnuniyet duyuyoruz. Bilim kurulunun ilk toplantısını yapması ve çalışmalara başlaması, yıpranma payının bütün sağlık çalışanlarını kapsayacak şekilde 2016 yılı sonuna kadar hayata geçmesi için karar alınması son derece önemli bir gelişmedir. 4/Bli çalışanlarımız, vekil ebe ve hemşireler, kamu dışı aile sağlığı çalışanları, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında ek ders karşılığı görev yapan çalışanlarımızın kadro talebi konusunda Genel Merkezimizin gayretlerini takdirle izliyor ve sonuna kadar destekliyoruz. Bu talepler de inşallah en kısa sürede karşılanacaktır.

 

Değerli Hazirun;

Sağlık-Senimizin kazanımları gerçekten de son derece nitelikli ve kayda değerdir.

 

Yalnızca toplu sözleşmelerde değil, kurum idari kurullarında ve bakanlıklarla ikili görüşmelerde de çok önemli kazanımlar söz konusudur.

Görevde yükselme sınavıyla ülke genelinde 3 bin 600 çalışan arkadaşımız kadro aldı. Beklentimiz inşallah bu yılın ilk çeyreğinde tekrar sınav açıp, kadro sayısının arttırılması

 

Sahada hep söylüyoruz, döner sermaye ek ödemelerinde vergi kesilmemesi gerekiyor. Sağlık çalışanları çifte vergi veriyor. Çalışanlar dördüncü ayda vergi dilimine yakalanıyor. Genel Merkezimizin müthiş bir dava kazanımını da buradan yine altını çizmek isterim. Halk Sağlığı ve İl Sağlık Müdürlükleri için Genel Merkez avukatlarımızın açtığı bir davada mahkeme, 'Sağlık çalışanlarının döner sermayesinden vergi kesilmesi doğru değildir' kararı verdi. Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Döner Sermaye Yönetmeliğindeki gelir vergisi kesilmesine dair hükümlerin iptali için açmış olduğumuz dava ise devam ediyor.

 

Biliyorsunuz; 632 sayılı KHK ile kadroya geçmeden evvel 657 sayılı Kanunun 4/B maddesine tabi sözleşmeli personelin döner sermaye ek ödemelerinden mevzuata aykırı olarak oranında yapılan sigorta primi kesintilerinin iadesini kazandık.  Ancak emsal davalarla bu durumdaki tüm eski 4Bli arkadaşlarımızın yargı yoluna gitmeksizin haklarının ödenmesi için SGK’ya başvurduk.

 

Başvuru yazımızda, 666 sayılı KHK ile 375 sayılı KHK’ya eklenen Ek 9. maddede “Bu ödeme tutarı damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve sigorta prim kesintisine tabi tutulmaz.” hükmüne yer verildiğini hatırlattık ve 666 sayılı KHK ile yapılan değişiklikten evvel de 375 sayılı KHK’nın ek 3. maddesine göre “Ek ödemenin hak kazanılmasında ve ödenmesinde aylıklara ilişkin hükümler uygulanır ve bu ek ödeme damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz” hükmü bulunduğunu vurguladık. Aklın yolu bir; bu durumdaki her arkadaşımıza neredeyse 7-8 bin lira bir geri ödeme var. Ne SGK bizi üzsün, ne biz SGK’yı. Ne devlet yorulsun, ne vatandaş. Gelin, hakkımızı verin. Bu iş tatlılıkla halledilsin SGK!

 

3.Dönem Toplu Sözleşme’de 4/c li arkadaşlarımızın ek ödemelerinin artırılması, fazla çalışma ücretinden, aile yardımından yararlanma haklarının devamı gibi mali haklar yanında, 4/C statüsünden kurtulmaları yönünde çalışma yapılması kararı aldık. Bu çalışmanın bizim için “evet” noktası 4/C statüsünden kadroya geçirilmeleridir. Gerisi teferruattır. Gerisi yanlıştır,  Tekrar söylüyoruz. Bırakın bu 4C, vekil ebe, kamu dışı aile sağlığı çalışanı uygulamasını. Verin kardeşlerimize 4A kadrosunu, Gelin, hakkımızı verin. Bu iş tatlılıkla, güzellikle halledilsin…

 

Değerli hazirun;

 

Yaklaşık 12-13 yıldır gündeme getiriliyor. Evet, 657 sayılı kanun, 65 model, 50 yaşında bir kanun. “Eğer 657 sayılı kanunda değişiklik yapacaksanız burada çalışanlar aleyhine olan maddeleri değiştirecekseniz, gelin masaya oturalım, bunları yapalım. Eğer ki siz, 657 sayılı kanunu değiştirirken kamu çalışanlarının, memurların iş güvencelerini gündeme getirir, iş güvencesini kaldırırsanız, kusura bakmayın, buna müsaade etmeyiz çünkü kamu çalışanları bu ülkeye çok şey kattılar.”  Bakın değerli dostlar; Sağlık çalışanları, bu ülkenin dönüşümüne önemli katkılar sundular. Bu süreçte her şeyden vazgeçtik de Allah aşkına, memurun iş güvencesine mi kaldık? Sağlık-Sen olarak Kusura bakmayın, biz dün olduğu gibi bugün de yarın da kırmızı çizgi olarak kamu çalışanlarımızın iş güvencesi diyoruz. İş güvencemize kimsenin dokunmasına müsaade etmeyeceğimizi buradan bir kez daha en yüksek sesimizle ifade ediyoruz.

 

Kıymetli misafirler;

 

Çok şükür Elazığ’da son derece gayretle bir ekip ruhu içinde sendikal mücadelmize devam ediyoruz. Elazığ’da son 2 yıldır gerek il genelinde sağlığın koordinasyonunda, gerek koruyucu sağlık hizmetlerinde, gerek planlamalarda, gerekse de ortaya çıkan sorunların çözümü noktasında takdir edilecek durumdayız. Bu bağlamda topyekün çalışanıyla, vatandaşıyla, idarecisiyle bu ülke için hizmet etme bilincimizden inşallah asla taviz vermeyeceğiz.Bu arada bakanlık denetimlerinde çok başarılı çıkan ve Türkiye geneli 3üncü olan genel sekreterliğimizi ve tüm çalışanlarımızıda tebrik ediyor başarılarının devamını diliyoruz Çalışanlarımızın taleplerinin, dertlerinin, sıkıntılarının her zaman ve her zeminde takipçisi olacağımızı da buradan bir kez daha tekrar ediyorum.

Sağlık-sen olarak vefa diyoruz. Vefa veren ele şifa diyoruz. Sağlık çalışanlarımızın da sosyal hizmet çalışanlarımızın da hak ettiği vefayı görmesini arzu ediyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle hepinize teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyor 

Allah hepimizin yar ve yardımcısı olsun…diyorum                                                                  

 

                                                         Mehmet KARATAŞ

                                             Sağlık-sen Genel Disiplin Kurulu Bşk

Sağlık-Sen Elazığ Şube Başkanı


FOTO GALERİ



PAYLAŞ :